Ultrakevyet lasten EVON -pyörät nyt varastossa!

Pyöräpalvelu Berggren – Ihmisläheistä pyöräpalvelua vuodesta 1987.

Paalupaikan naapurissa, Turussa sijaitseva kivijalkaliikkeemme on palvellut pyöräilijöitä jo viidellä eri vuosikymmenellä.  

"PUTIIKIN" TARINA


Y
ritystoiminta alkoi 1987 turkulaisen Reima Berggrenin toimesta. Tuore pyöräkauppias oli saanut oppinsa turkulaisessa Sirke's Sport -pyöräily- ja urheiluvälinekaupassa, mikä aikanaan sijaitsi Turun Puutarhakadulla.

Alussa Pyöräpalvelu Berggrenin liiketoiminta keskittyi pyörähuoltoihin sekä käytettyjen pyörien myyntiin. Joitain uusiakin pyöriä oli myynnissä, kuten Pohjanmaalta ponnistava Tähtipyörä (perustettiin samana vuonna kuin Pyöräpalvelu Berggren). Hiljalleen saimme muitakin edustuksia, kuten kotimaisen Helkamaja ruotsalaisen Cresentin ja Monarkin.

1990-LUKU – MAASTOPYÖRIEN INVAASIO

Kansainvälisen kaupan avauduttua 1990-luvun alkupuolella kotimainen pyöräkauppa lähti räjähdysmäiseen kasvuun, kiitos maastopyörien. 

"Maastopyöriä meni kovaan tahtiin. Asiakkaat ostivat niitä meiltä suoraan jopa kuljetuspahvilaatikoissa", Berggren muistelee huvittuneena.

Pyöräpalvelun ylivoimaisesti myydyin maastopyöräbrändi oli japanilainen Kuwahara, joka oli parinkymmenen vuoden ajan merkittävä tekijä Suomen polkupyöräilykulttuurissa. Alumiinirunkoiset, Shimanon laatukomponenteista kasatut Kuwaharat olivat jokaisen nuoren maastopyöräilijän haavehankinta. 

Sittemmin Kuwaharan taru Suomessa päättyi, kun merkin maahantuoja lopetti liiketoimintansa. Kultaisella 90-luvulla valikoimaan saatiin lisäksi sellaisia pyörämerkkejä, kuin Crescent, Helkama, Monark ja Solifer.

2000-LUKU – HYBRIDIPYÖRÄT JA JOPOT

Uuden vuosituhannen vaihde muistetaan varsinkin hybridipyörien esiinmarssista. Suunnittelun ydinajatus oli risteyttää maastopyörä ja retkipyörä; Hyvin rullaavat, keskileveät (37–42 mm) ulkorenkaat, alumiinirunko, ulkovaihteisto, käsijarrut, mahdollisuus varustella kattavasti ja suht sporttinen ajoasento. Hybrideistä käytettiin rinnan myös "Trekking"-termiä. Pyöräpalvelun suosituimpia hybridimerkkejä olivat Crescent ja Kuwahara. 


Saavuttaessa 2000-luvun puoliväliin alkoi myös Helkama Jopojen valtakausi. Teräsrunkoiset klassikkopyörät valmistettiin ja valmistetaan edelleen Hangon tehtaalla, lyhyttä Kiinan tuontiosuutta lukuunottamatta. 

Pitkään Jopo oli Suomen myydyin pyörämalli. brändin ympärille on sittemmin rakennettu tarvikepuolta ja erikokoisia sekä -tyyppisiä Jopo-pyörämalleja. 


2010-LUKU – OMAT PYÖRÄMERKIT, GRAVEL- JA SÄHKÖPYÖRÄT

Viime vuosikymmellä tapahtui paljon kiinnostavia asioita niin pyöräteollisuudessa kuin Pyöräpalvelu Berggrenillä. 

Le Prince Bicycles – fiksipyörien suunnannäyttäjä

Le Prince Bicycles - fixi - sinkula - fixed gear bikes - Pyöräpalvelu Berggren - Turku

"Putiikki" (perustaja Reima Berggrenin antama kutsumanimi pyöräliikkeelle) aloitti rohkeasti kahden oman polkupyörämerkin suunnittelun ja maahantuonnin. Ensimmäisenä vuorossa oli Suomen ensimmäinen fiksipyörämerkki, Le Prince Bicycles. Fillaribrändin ensimmäinen mallisto esiteltiin 2010.

Le PRince Lady - fixi - fiksipyörä - Pyöräpalvelu berggren - one gear - sinkula

Pyörämerkki oli välitön hitti ja herätti nopeasti myös median huomion. Selkeälinjaiset, kevyet ja värikkäät "prinssit" ihastuttavat eritoten yksinkertaisuudellaan ja huoltovapaudellaan.

Le Prince Bicycles - fiksipyörä - fixi -sinkula - fixed gear bike - Pyöräpalvelu berggren Oy

Pyörämerkin perustaja, kauppiaan poika, Joonas Berggren toimii pyörämerkin pääsuunnittelijana ja on saanut apua kahdelta muotoilijaystävältään, Olli Laaksoselta ja Jukka Kalliomäeltä

"Näen, että pyörä voi ilmitarkoituksensa lisäksi olla myös tyylikäs asuste. Onnistuimme siinä hyvin ja olemme saaneet täysin uusia ihmisiä pyöräilyn pariin. Siis sellaisia, jotka lähtökohtaisesti eivät fiilistelleet fillareita ollenkaan ennen tutustumistaan prinsseihin," kertoo Joonas Berggren.

Le Prince Lady - Pyöräpalvelu Berggren Oy - turku - pyöräliike - fiksi - fixipyörä - sinkulaLe Prince Bicycles - prinssi - Pyöräpalvelu Berggren Oy - turku - fiksi - sinkula -

Berggren Åbo -pyörät

Seuraavalla pyöräkaudella 2011 nähtiin Berggren Åbo-kaupunkipyörien tuleminen. Mallisto koostui Shimano Nexus 3 ja 7-napavaihteisista pyöristä. Tarjolla oli sekä naisten että miesten kaupunki- ja ns. vakiomallista pyörää. Suunnittelun ytimessä oli kattava varustelu ja laatukomponentit. Kaikissa Berggren Åbo-pyörissä oli ja on edelleen Shimanon napadynamovalot eteen ja taakse sekä kevyt alumiinirunko.

 Berggren Åbo Kärring - Åbo Gubbe - Pyöräpalvelu Berggren Oy - turku - pyöräliike

Berggren Åbo-mallit ovat Pyöräpalvelun suosituimpia aikuisten kaupunkipyöriä ja myös asiakkaat ovat ottaneet ne ilolla vastaan.


Gravel-huuma

Fiksipyörien ohella gravel-pyörät nousivat kaikkien huulille 2010luvulla. Pyöräpalvelu osui hyvää saumaan vuonna 2014, kun GT Bicycles esitteli GT Grade -gravel-pyörän. Heti julkistusvuonna ko. pyörämalli voitti maailman suurimmassa pyöräilyn ammattilaistapahtumassa, Euro Bikessä, parhaan gravel-pyörän palkinnon. Tämänkin jälkeen Grade on kerännyt arvostelumenestystä ja ihastelua pitkin internetiä. 

Gravel-pyörä on ikäänkuin maantiepyörä, mikä on muokattu metsäpolkukelpoisiksi. Pyörätyypille on ominaista tehokkaat levyjarrut,  maantievaihteisto, tilaa lokasuojille ja kiinnityspaikat mm. takatelineelle. Vakiorengasleveys on 30–42 mm, mutta vanteelle menee myös kapeampi ulkorengas. Runko noudettelee hieman maastopyörän geometriaa, mutta tankona on ns. kippuratanko (drop bar). 

Gravel-pyörä on ehkä monikäyttöisin pyörä 29" maastopyörän ohella. Sillä taittuu niin työmatkat kuin metsäpolut. Sähköavusteiset pyörät

Sähköpyörien suosiota osattiin odottaa Suomessa, sillä esimerkiksi Keski-Euroopassa "sähkäreitä" on myyty suuria määriä jo vuosikausia. Myynti oli tasaista aina Covid-pandemiaan asti. Se starttasi ennennäkemättön sähköpyörilybuumin niin Suomessa kuin muissa pohjoismaissa. Suosion nousuun on vaikuttanut valtavasti myös työsuhdepyöräetu, ilmastokriisi ja valtion rahoittama auton romutuspalkkion käyttäminen sähköpyörän hankintaan. Sähköavusteisia pyöriä ei myydä vain ikääntyneemmälle väestölle, vaan suurin ostajakunta ovat työikäiset ihmiset. Myös alle 20-vuotiaat ovat hiljalleen löytämässä sähköpyöräilyn ilon.

Markkinoilla on monentyyppisiä malleja, kuten sähköavustettuja maastopyöriä, läskipyöriä, hybridipyöriä, vakiopyöriä, kaupunkipyöriä, kuormapyöriä ja jopa maantiepyöriä. Jokaiselle pyöräilijälle löytyy varmasti oma suosikkinsa.
 
Tutustu sähköpyörävalikoimaamme täältä


2020-LUKU – TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

Uuden vuosikymmenen startatessa fillarikulttuuri on kasvussa ja  ilmastonmuutos leutoine talvineen ei ainakaan vähennä pyöräilyä. Monet luopuvat kakkosautoistaan ja hankkivat tilalle sähköpyörän. Sähköpyöräily on muutenkin alati kasvava trendi. ¹Globaali sähköpyörämarkkina oli 2021 arvoltaan yli 17,5 miljardia USA:n dollaria ja arvion mukaan 2030 se on jo lähes 41 miljardia dollaria. Esimerkiksi ²EU:ssa sähköpyöräily on alettu nähdä yhdeksi tärkeäksi keinoksi hidastaa ilmastonmuutosta.

Tämä vuosikymmen tullaan muistamaan sähköpyörien lopullisesta läpilyönnistä, pyöräinfran kasvusta, liikkumistrendin noususta ja ns. älypyörien ja -tarvikkeiden innovaatioista. Crescent muunmuassa esitteli juuri Koppla-älysähköpyörän ja toinen länsinaapurista ponnistava tuotemerkki on Airbag-kypäriä valmistava Hövding.  

Pyöräpalvelu Berggrenin tuoreimmat uudistukset koskevat talvella 2020 avattua verkkokauppaa ja sen kehittämistä yhä asiakaslähtöisemmäksi. Myös uudet Berggren Åbo-pyörät saapuivat taloon tammikuun lopulla 2020.

Me Berggrenillä olemme täydellä sydämmellä mukana pyöräilykulttuurin kehittämisen etulinjassa ja pyrkimyksemme on olla osaltamme hidastamassa ilmastonmuutosta tarjoamalla a-luokkaista pyörähuoltoa ja asiantuntevaa pyöräosaamista. 

Tervetuloa käymään kivijalkamyymälässämme. Muistuksena vielä, että kaikki verkkokaupan pyörämallit ovat ostettavissa ja koeajettavissa Nuppulantiellä, Turussa.

 

 Lähteet:

¹https://www.precedenceresearch.com/e-bike-market (27.9.2022)
²https://cyclingindustry.news/promote-e-bikes-to-tackle-health-and-climate-crises-bikeisbest/ (27.9.2022)