AJOKUNTOISEN FILLARIN + ASENNETTUJEN LISÄVARUSTEIDEN TOIMITUS KOTIIN 29 € /// TARVIKKEET LÄHIMPÄÄN MATKAHUOLLON TOIMIPISTEESEEN 10 €

Pyörän osto edessä? – Opas lasten ja nuorten fillareiden valintaan

Uuden polkupyörän hankinta on edessäsi, mutta valikoiman laajuus tuottaa päänvaivaa? Et ole yksin ongelmasi kanssa, sillä polkupyörävalmistajat tuovat kausittain lukuisia, tuoreita innovaatioitaan markkinoille. Fillareita löytyy kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin käyttötarkoituksiin. Mutta ei huolta, me autamme sinua. Alla kattava opas oikeantyyppisen ja -kokoisen pyörän valintaan. 

Lapset ja nuoret 

Perheen pienimmille fillaria hankiessasi sinun tulee ottaa huomioon muun muassa lapsesi pituus, koordinaatiokyky, pyörän käyttötarkoitus ja -aste.

Ensipyörä ja potkupyörä (12") 

Karkeasti luokitellen, ns. 12" ensipyörät ja lasten potkupyörät on suunniteltu 1–4 -vuotiaille lapsille.

Varsinkin potkupyörät ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Yllättävää se ei ole, sillä tasapainoilu potkupyörällä kehittää lapsesi koordinaatiota kuin huomaamatta.

Näillä yksinkertaisilla kulkupeleillä aloittaneet lapset saattavatkin hypätä apupyörävaiheen yli suoraan kaksipyöräiseen fillariin.

Myös perinteinen 12-tuumainen lastenpyörä on aina hyvä valinta ensipyöräksi. Lapsesi oppii polkemisen alkeet, ja useimpien fillareiden mukana vakiovarusteena tuleva työntötanko tekee lapsen ensipolkaisuista turvallisia. 

Kuljettajan pituussuositus 12" polkupyörissä on noin 75 – 100 cm.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Madison Luna ja Madison Pluto.

Lastenpyörä (16")

Lapsesi pituuden yltäessä yli metrin, on aika siirtää katseet 16-tuumaisiin kulkupeleihin. Tämän kokoisissa pyörissä on usein yksi vaihde, jalkajarru ja käsijarru. Osa malleista tulee apupyörillä, osa ilman. Kaikkiin 16" pyöriin on kuitenkin mahdollista jälkiasentaa apupyörät. 

Edustamistamme pyörämerkeistä kattavimmat 16" -lastenpyörävaihtoehdot löydät Madisonilta ja Crescentiltä

Tässä kokoluokassa uusin innovaatio liittyy pyörien painoon. Ultarakevyet lastenpyörät tekevät nyt tuloaan laajalla rintamalla. Ruotsalainen Cycleurope toi markkinoille täksi kaudeksi ultrakevyen malliston, minkä (paino 6,7 kg) yksivaihteinen Crescent Team Jr LIghtweight 16" 1-V edustaa markkinoiden kevyimpiä lastenpyöriä. 

Fillari sopii niin pojille kuin tytöille. Erikoiskevyissä pyörissä jalkajarru on korvattu käsijarruin.


Lastenpyörä (20")

Seuraavan kokoluokan lastenpyöriin voidaan siirtyä, kun lapsesi on iältään viidestä seitsemään vuotta, tai kun hänellä on pituutta 110–130 cm.

20-tuumaisissa fillareissa suurin muutos edellisiin on vaihteet. Niitä on useimmiten kolme, mutta markkinoilla on myös esimerkiksi seitsemän- ja kahdeksanvaihteisia lasten maastopyöriä, kuten ultrakevyet Crescent Team Jr Lightweight 20" 8-V ja Rock Machine Thunder VB 20 10".

Suosituimmat 20"-mallit ovat silti toistaiseksi vielä napavaihteisia (Shimano Nexus 3), mitkä on varustettu jalkajarrulla ja etukäsijarrulla. Tarjolla on niin "tyttöjen" kuin "poikien" malleja. Tutustu vaikka Madisonin Emmaan ja Rageen.

Vaihteet ja isompi rengaskoko mahdollistavat lapsellesi pidemmätkin pyörämatkat. 


Nuorisopyörät (24"–26")

Lapsesi varttuessa on aika kääntää katseet nuorisopyöriin. Varsinkin 24-tuumaiset fillarit ovat helposti ajettavia ja hallittavia.

Kokoluokkaa suuremmat, 26-tuumaiset lastenpyörät ovat nekin hyviä, mutta nykyään markkinoilla alkaa olla myös matalarunkoisia 28"-pyöriä (ns. tyttöjen pyöriä), joita kannattaa myös harkita 26-tuumaisen pyörän sijaan. Rullaavuus on parempaa ja pyörä pysyy pidempään lapsesi käytössä.

Suosituimmat mallejamme nuorisopyörissä ovat napavaihteiset jalkajarruilla sekä nuorisomaastopyörät. Tutustu esimerkiksi näihin pyöriin;

Junnumaasturit:

Helkama Scorpion 24" 7-V
Helkama Scorpion 26" 7-V
Crescent Team Jr. Lightweight 24" 8-V 
Rock Machine Blizz 24 MD 12,5"

Kaupunkimallit:

Helkama Jopo 24" 1-V
Crescent Lone 24" 7-V
Helkama Venla 26" 7-V

Jos sinulla nousee kysymyksiä tai haluat tiedustella pyöränvalintaan liittyvissä kysymyksissä, laita mailia joonas@pyorapalveluberggren.com.